Corectarea examenului

13 06 2010

Un lucru foarte important trebuie sa-l stiti despre ECN:  examenul este redactional (9 cazuri clinice cu aproximativ 7-8 intrebari fiecare si un articol) iar corectarea lui se face dupa un barem alcatuit dintr-o serie de cuvinte cheie.

Avand in vedere ca numarul candidatilor este mare (anul acesta au fost peste 7000 in 7 centre) corectarea probelor dureaza aproximativ 3 saptamani si este realizata de PUPH (professeurs des universités-praticiens hospitaliers). Procesul de corectare incepe prin stabilirea grilei de cuvinte cheie de catre toti specialistii care vor corecta aceste dosare (deci, nu e neaparat necesar ca toti profesorii care vor stabili acea grila sa aiba aceeasi specialitate cu tematica dosarului, lucru foarte avantajos as spune eu deoarece astfel, cel putin teoretic, se evita punctarea detaliilor si se pune accent pe lucrurile de „bun simt” pe care fiecare specialist ar trebui sa le stie)…dupa cum bine v-ati dat seama grilele de corectare vor fi unice pe centru, dar…pot fi diferite de la un centru la altul in functie de opinia profesorilor care vor corecta. Dupa ce aceasta grila este stabilita, se face o proba pe aproximativ 15 lucruri, aducandu-se astfel adjustarile necesare grilei.

Fiecare dosar este corectat de 2 corectori diferiti. Daca diferenta intre cele 2 puncatje obtinute este mai mare de 15 puncte (din maxim 100 de puncte pe dosar) atunci are loc o a treia corectura. Evident nu e o placere sa pierzi timpul corectand un dosar de 3 ori (sunt doar si ei oameni si sa stai 3 saptamani intr-un hotel corectand lucrari nu poate fi tocmai un lucru placut) asa ca, pentru fiecare dosar, se aloca in medie 7 minute pentru a-l corecta.

Efectiv procesul de corectare se desfasoara astfel: se citeste transversal fiecare dosar cautandu-se cuvintele cheie (unii dintre voi veti spune ca na…e simplu…arunc acolo cateva cuvinte cheie si am scapat…dupa ce veti incepe efectiv sa faceti cazuri va veti da seama ca acest lucru este practic imposibil, trebuie sa stapanesti destul de bine materia sau sa ai un simt clinic foarte bine dezvoltat pentru a raspunde la intrebari) dupa care se bifeaza aceste cuvinte in grila informatizata, urmand ca suma sa fie facuta de calculator. Tot calculatorul verifica cea de-a doua nota obtinuta, daca e cazul face media (diferenta mai mica de 15 puncte), daca nu se recorecteaza dosarul.

Daca dupa corectarea tuturor probelor 2 candidati au acelasi punctaj, departajarea se face in functie de nota obtinuta la primul dosar, si asa mai departe in caz de o noua egalitate.

In cadrul intrebarilor de la dosare e posibil sa intalniti asa zisele PMZ-uri (pas mis egal zero) care va pot aduce zero la intrebarea respectiva, e posibil sa luati zero pe dosar (a lua zero pe dosar e echivalent cu a ucide pacientul), la fel e posibil sa primiti bonusuri pe intrebari (in functie de gandirea clinica, ortografie, etc).

Un alt lucru pe care trebuie sa-l stiti este faptul ca aceste grile raman secrete chiar si dupa aflarea rezultatelor, deci grilele care circula pentru analele internatului din anii precedenti nu sunt cele oficiale, ele va pot ajuta doar sa va faceti in mare o idee despre ceea ce ar fi trebuit scris.

Sper ca acest post sa va fie cat de cat de folos in a va face o idee despre modul in care se corecteaza dosarele…in postul urmator va voi vorbi despre bibliografia pentru ECN.

Reclame

Acțiuni

informatie

2 responses

23 12 2010
andrei

Servus! In primul rand sincere multumiri pentru acest blog si pentru faptul ca imparti si altora din experienta ta. Este primul loc in care mi-am format o imagine clara despre rezidentiatul din Franta.
Si acum la subiect : Daca profesorii francezi sunt cei care bifeaza cuvintele cheie, nu exista posibilitatea subiectivismului, avand in vedere ca eu sunt roman si nu francez ? (ma refer aici daca se pot „omite” cuvinte cheie sau acordarea bonusurilor). M-am gandit la aceasta varianta cand am citit ca din experienta anilor trecuti romanii nu au obtinut altceva in afara de medicina genarala, medicina muncii si sanatate publica.

23 12 2010
internatfranta

Nu cred ca este prea mare loc de subiectivism, avand in vedere ca exista o grila de examinare clara. Daca nu folosesti exact cuvantul cheie care se afla in grila, dar folosesti un sinonim vei fi punctat, nu sunt absurzi sa se limiteze strict la grila. Nu cred ca vei fi dezavantajat de faptul ca esti roman, deoarece grilele se corecteaza anonim, nu se stie numele studentului in momentul corectarii. Iar legat de faptul ca romanii au obtinut doar medicina generala la ecn eu consider ca este legat de modul in care noi suntem pregatiti 6 ani de zile, total diferit de modul in care se pregatesc ei. De asemenea francezii incep sa se pregateasca pentru acest examen din anul trei, maxim patru, in timp ce noi incepem din anul 6, in cel mai bun caz din anul 5. Totusi exista romani care au sustinut a doua oara ECN-ul si au obtinut gine sau alte specialitati, deci nu cred ca e vorba de subiectivism in corectarea lucrarilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: